OGIBiz Website

Menu
2829703
Main Description
2830250
 Σύνοψη ημερησίων σχολίων συνεδρίασης Χρηματιστηρίου Αθηνών
 
Επιμέλεια : Φίλος Αλκιβιάδης

 

Σύνοψη ημερησίων σχολίων συνεδρίασης Χρηματιστηρίου Αθηνών

Επιμέλεια : Φίλος Αλκιβιάδης

Τίτλοι :

–_-   Με στηρίξεις από τράπεζες αλλά FTSE 25 πτωτικά, το ΧΑ -0,03% στις 849 μον. - Στο επίκεντρο τα πακέτα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 11,20 ευρώ. …

–_-    Απόλυτη ισορροπία αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο. …

–_-    Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο, αλλά με +3% στην εβδομάδα. …

–_-    Στη μεικτή εικόνα των διεθνών η απάντηση ήταν συσσώρευση -0,03% με 3% εβδομαδιαία άνοδο. ...

–_-    Έκτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, «ασανσέρ» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ. …

–_-   Σταμάτησε το εξαήμερο ανοδικό σερί-Ρεκόρ ημερήσιου τζίρου το 2021. …

_________12/03/2021_17:30__>>___Τίτλοι :

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές     Στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες, μετά τις αρχικές πιέσεις, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα Ελεγχόμενες πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με αυξημένο τζίρο λόγω πακέτων - Στο επίκεντρο το πακέτο στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ      Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, μετά το «σήμα» της ΕΚΤ για επιτάχυνση στις αγορές μέσω PEPP     Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων  Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης, μετά το «σήμα» της ΕΚΤ για επιτάχυνση στις αγορές μέσω PEPP

 

 –_-   Με στηρίξεις από τράπεζες αλλά FTSE 25 πτωτικά, το ΧΑ -0,03% στις 849 μον. - Στο επίκεντρο τα πακέτα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 11,20 ευρώ. …:

_________ Τα κέρδη των τραπεζών στις δημοπρασίες αντιστάθμισαν τις πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips.

Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 849 μονάδες, με στηρίξεις από τις τράπεζες , ειδικότερα από  Alpha Bank +2,4% και Εθνική στο +2,37%.... ενώ πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με κύριο χαρακτηριστικό τα πακέτα που κάλυψαν το 65% του συνολικού τζίρου.

Ειδικότερα, στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν Viohalco -1,74%, ΑΔΜΗΕ -1,7%, ΟΠΑΠ -1,3% ...ενώ η Aegean μηδένισε τις αρχικές απώλειες που ξεπέρασαν το 5%, στον απόηχο της έγκρισης ΑΜΚ με απαρτία άνω του 70%  ύψους τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται σε 1-2 μήνες.

Στο επίκεντρο το πακέτο στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που αντιστοιχεί στο 7,6% του συνόλου των μετοχών, συνολικής αξίας 88 εκατ. ευρώ και όγκου 7,86 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των 11,20 ευρώ, με premium 20%.

Το παραπάνω πακέτο αφορά τη διαδικασία αποεπένδυσης του ολλανδικού fund Reggeborgh το οποίο κατέχει το 28,18% των μετοχών και περιήλθε σε εταιρία κυριότητας της Μαριάννας Λάτση.

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Περιστέρης, ο βασικός μέτοχος της ΓΕΚ Τέρνα από 15,98% θα αγοράσει ένα επιπλέον 15%-16% και θα κατέχει το 31% με 32% της ΓΕΚ Τέρνα ενώ εκτός της Μαριάννα Λάτση και ένα ποσοστό της τάξεως του 5% μπορεί να το αποκτήσει είτε η Motor Oil είτε άλλος επενδυτής.

 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 849 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 840 - 830 μονάδες και με πρώτη αντίσταση τις 860 – 870 μονάδες.

Στα στατιστικά της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +3%, ο  FTSE 25 με άνοδο +3,11% και ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε με κέρδη +3,25%.

Σε αποκλιμάκωση οδηγήθηκαν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων μετά την χθεσινή 11/3 ανακοίνωση της ΕΚΤ, ότι ο ρυθμός των αγορών ομολόγων μέσω PEPP θα επιταχυνθεί το επόμενο τρίμηνο, ενώ σήμερα καταγράφονται σταθεροποιητικές τάσεις  με το ελληνικό 10ετές στο 0,79% αλλά και το ιταλικό 0,62%.

Επίσης σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν χθες 11/3, Dow Jones και S&P 500 καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden υπέγραψε το γιγαντιαίο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία της Covid-19.

Στο επίκεντρο, βρίσκονται οι τράπεζες καθώς με τον νέο νόμο για τον Ηρακλή 2 η προέκταση του Ηρακλή 1, θα τις επιτρέψει να συνεχίσουν τις τιτλοποιήσεις περίπου 25 δισεκ. ευρώ όπερ σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περίπου 9 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις .

Είναι προφανές ότι ο τελευταίος γύρος τιτλοποιήσεων που θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2 θα είναι η τελευταία φάση εξυγίανσης των τραπεζών με τα NPEs ή NPEs ratio να μειώνεται στο 8% με 6%.

Τα τεχνικά σημεία  

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 849 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 840 - 830 μονάδες και ακολουθούν οι 820 – 810 και οι 800 μονάδες.

Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 860 – 870  μονάδες και ακολουθούν οι 880 - 890 μονάδες και οι 900 μονάδες.

Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 542 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση τις 540 - 550 μονάδες και ακολουθούν οι 570 και οι 580 μονάδες.

Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες  και ακολουθούν οι 490 - 480 και οι 460 - 450 μονάδες

 

Η επικαιρότητα

Επιστροφή στην ομαλότητα έως τις 4 Ιουλίου υπόσχεται στους Αμερικάνους ο πρόεδρος Joe Biden προειδοποιώντας πάντως πως η απειλή του κορωνοϊού παραμένει και πως για να επιτευχθεί η σταδιακή επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα, πρέπει να συνδράμουν όλοι οι πολίτες.

Από την άλλη, η ΕΕ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται με μειωμένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς αναφέρεται πως η AstraZeneca θα παραδώσει μόλις το ένα τρίτο των εμβολίων που είχε αρχικά δεσμευθεί στην Ευρώπη για το α’ τρίμηνο του 2021.

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εμφανίζεται καθησυχαστικός σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, ύστερα από την απόφαση 7 ευρωπαϊκών κρατών να αναστείλουν τους εμβολιασμούς λόγω του εντοπισμού θρομβώσεων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εν λόγω σκεύασμα, ενώ εντύπωση προκαλεί και ότι περισσότερες από 11,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν παραδοθεί σε κράτη της ΕΕ, δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί ενώ άναψε το πράσινο φως για το εμβόλιο κορωνοϊού από την Johnson & Johnson .

 

Σημειώνεται ότι το εν λόγω εμβόλιο παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς χρειάζεται μόνο μία δόση σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca που χορηγούνται σε δύο δόσεις.

Στην Ελλάδα, τη στιγμή που η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και ανησυχητική, ιδιαίτερα στην Αττική, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι για το μείγμα μέτρων που πρέπει να εφαρμοστεί από εδώ και πέρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού

Και ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε άλλο παρά χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άνοιγμα της αγοράς μπορούν να επιτρέψουν, ωστόσο είναι πλέον κοινή πεποίθηση πως η στρατηγική που ακολουθείται, δεν αποδίδει.

Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη θεωρείται πως έχει χαθεί όλος ο Μάρτιος, ενώ πλέον αμφισβητείται το κατά πόσο θα είναι εφικτό ένα μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας εντός του πρώτου 10ήμερου του Απριλίου.

Και ενώ πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως χρειάζεται ένα κατά πολύ αυστηρότερο lockdown από αυτό που εφαρμόζεται σήμερα, μια και αυτό δεν έχει καταφέρει να περιορίσει την κινητικότητα των πολιτών, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μη ζήσουμε μια καταστροφή στην Αττική, υπάρχουν άλλοι που τονίζουν πως πρέπει να ακολουθηθεί ένα άλλο μείγμα μέτρων που θα προβλέπει άνοιγμα δραστηριοτήτων έτσι ώστε να αποσυμπιεστούν οι πολίτες.   Πηγή >>> bankιngnews.gr

 

–_-   Απόλυτη ισορροπία αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο…: 

_________ Αμετάβλητος έκλεισε στο τέλος ο Γενικός Δείκτης, διαγράφοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες. Ανοδική κίνηση στις τράπεζες πλην Πειραιώς. Αποκόμιση κερδών σε δεικτοβαρή blue chips. Τα πακέτα ανέβασαν τον τζίρο στα 152 εκατ.

 

 

Με μικτά πρόσημα και έκδηλη επιφυλακτικότητα, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές καθώς η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, δείχνει να επηρεάζει την ψυχολογία των ενεργών Traders, παρά τα νέα ιστορικά υψηλά του Dow Jones και του S&P 500, χθες στη Wall Street.

Στο 1,61% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ενώ κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώνονται στους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετους να ανηφορίζει στο 0,796%.

Οριακά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκαν, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, με αρνητικό πρόσημο, είτε από κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, είτε γιατί αρκετοί Επενδυτές επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, με σχετικά μειωμένες θέσεις, εν όψει τριήμερης αργίας.

Σαφώς χειρότερη η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, καθώς οι “κόκκινοι” τίτλοι “οδήγησαν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους”, ενώ στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές, ήταν περίπου τριπλάσιες των ανοδικών.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει και ο σημερινός τζίρος, καθώς αν αφαιρεθούν τα “πακέτα”, η καθαρή αξία συναλλαγών παρουσίασε αξιοπρόσεκτη υποχώρηση, εξέλιξη διόλου ευνοϊκή αν υπάρξει και συνέχεια.

 

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, “ο Γενικός Δείκτης είχε συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 4,29% και η πρόσφατη ανοδική κίνηση, σε συνδυασμό με τα τεχνικά υπεραγορασμένα επίπεδα, έδωσαν σήμερα μία ελεγχόμενη διόρθωση”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο “υποψιασμένη” σχολή σκέψης. Σύμφωνα με τον Γιώργο Σαββάκη, “σε μεγάλο βαθμό, η τελευταία ανοδική κίνηση στην Αγορά, η οποία αφορούσε, κατά κύριο λόγο, τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνδέεται ευθέως με τις εισροές από το rebalancing των δεικτών FTSE/Russell. Οι Ελληνικές συμμετοχές θα αυξηθούν από τις 9, σε 11 μετοχές στον δείκτη FTSE Emerging Markets, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των Ελληνικών μετοχών στους δείκτες των Αναδυόμενων Αγορών. Η στάθμιση της Ελλάδας στις Αναδυόμενες Αγορές θα αυξηθεί από το 0,20%, στο 0,22% στο FTSE/Russell Emerging Markets, ενώ ακόμα πιο σημαντική θα είναι η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Χώρας στον δείκτη των Αναδυόμενων Αγορών της Περιοχής μας από το 1,48%, στο 1,65%”. Πηγή >>> Θανάσης Σταυρόπουλος / t.stavropoulos@euro2day.gr

 

–_-   Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο, αλλά με +3% στην εβδομάδα…: 

_________ Για μία ακόμη συνεδρίαση αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών άντεξε στις πιέσεις της κατοχύρωσης κερδών, κλείνοντας τελικά κοντά στις 850 μονάδες, με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος ύψωσε άμυνες στην πτώση της πλειονότητας των τίτλων, αν και τα 2/3 του σημερινού τζίρου ήταν μέσω πακέτων.

 

 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,02%, στις 2.045,11 μονάδες, ενώ στο -0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.170,84 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,88% στις 542,43 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 3,08%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,24%.

Η αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η θετική προοπτική των επόμενων δύο χρήσεων όπως αποτυπώθηκε από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2020 της Eurobank έδωσαν τον τόνο στην τάση και τις συναλλαγές της εβδομάδας που πέρασε, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.

Στη μεγαλύτερη εταιρία του κατασκευαστικού κλάδου έχουμε αλλαγή στον μετοχικό έλεγχο καθώς το ενδιαφέρον της ολλανδικής πλευράς φαίνεται να μετατοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην υπόθεση ελέγχου της Ελλάκτωρ. Η αλλαγή των ισορροπιών έρχεται σε μια εξαιρετικά κομβική στιγμή όπου τα έργα του Ελληνικού και του αεροδρομίου του Καστελίου μπαίνουν στην τελική ευθεία όπως και πολλά Δημόσια έργα τα οποία βρίσκονται σε φάση προκήρυξης.

Την ίδια στιγμή η Eurobank φαίνεται να ανεβάζει στροφές ως προς την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, βάζοντας το μέρισμα στην ατζέντα της χρήσης του 2022, στοιχείο που σίγουρα αναπτερώνει το ηθικό των πιστών οπαδών των τραπεζικών μετοχών, έστω και αν αυτή την στιγμή βρίσκεται δύο χρήσεις μακριά. Πέρα από το κερασάκι στην τούρτα (βλ. μέρισμα) η Eurobank ανακοίνωσε ένα πλάνο που έχει στόχους σε κάθε γραμμή των αποτελεσμάτων το οποίο δημιουργεί ρεαλιστικές προσδοκίες για την επίτευξή του.

Στα καλά νέα της εβδομάδας που πέρασε η αυξημένη συμμετοχή στην έκδοση του ομολόγου της ΔΕΗ η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και προηγούμενο συγκέντρωσης ενδιαφέροντος για ελληνική εταιρική ομολογιακή έκδοση. Η αλλαγή σκυτάλης από τα τραπεζικά χαρτιά σε εμποροβιομηχανικούς τίτλους έκανε τη διαφορά την εβδομάδα που πέρασε, οδηγώντας τον βασικό δείκτη του ΧΑ σε προ πανδημίας επίπεδα διαπραγμάτευσης.

 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι εβδομάδες ανόδου κατακτώντας υψηλά 13 μηνών και εμφανίζοντας στη συνεδρίαση της Παρασκευής -με τη συνδρομή των προσυμφωνημένων πακέτων της ΓΕΚ- τον υψηλότερο τζίρο για το 2021. Απόρροια αυτής της συνεχούς ανόδου είναι η εμφάνιση υπερτιμήσεων στους ταλαντωτές φαινόμενο το οποίο για τελευταία φορά είχε παρατηρηθεί φέτος στις 4 Ιανουαρίου. Οι βραχυπρόθεσμες τεχνικές υπερτιμήσεις υποδηλώνουν αύξηση της δυναμικής της τάσης χωρίς απαραίτητα να αποτελούν απαραίτητα την έναρξη άμεσης διόρθωσης.

Στην προηγούμενη ανοδική έξαρση ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου του 2020 σε υπεραγορασμένα επίπεδα με αλλεπάλληλα ανοδικά κλεισίματα. Το φαινόμενο φαίνεται να επαναλαμβάνεται και τώρα καθώς από τις 22 Φεβρουαρίου σε σύνολο 15 συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει μόλις τρεις φορές.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα στα κόκκινα το οποίο πιθανόν να αποτελούσε μια πιο ισχυρή ένδειξη διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις. Με την υπέρβαση των 830 μονάδων πιστοποιήθηκε η διαφυγή προς τις 911 μονάδες, επίπεδο το οποίο μεσοπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης μπορεί βάσιμα να δει έχοντας με το μέρος του τάση, και αναλογίες διόρθωσης από τα χαμηλά. Αν και οι έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες αποτελούν ένα δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κινηθεί πλάγια συσσωρεύοντας δυνάμεις για το επόμενο ανοδικό βήμα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.  Πηγή >>> Της Αλεξάνδρας Τόμπρα / capital.gr

 

–_- Στη μεικτή εικόνα των διεθνών η απάντηση ήταν συσσώρευση -0,03% με 3% εβδομαδιαία άνοδο. ..: 

_________ Την διαπραγμάτευση σφράγισε η κυριαρχία της προσφοράς σε χαλαρό συντονισμό με την μέτρια πτώση που επικράτησε σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του ευρώ με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στην Αθήνα  το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν αυστηρά επιλεκτικό  και αφορούσε τραπεζικά blue chip και λιγοστές μετοχές του 25άρη.

 

 

Η διάθεση για ρευστοποιήσεις επέτρεψε να εμφανιστούν αρκετοί τοπικοί πυθμένες με την αναζήτηση του σκληρότερου να διαρκεί ως τις 14:03 που εμφανίστηκε το κατώτερο του μέσου όρου ενώ  η κορυφή ήταν πάνω από τις 850 μονάδες και κατάφεραν οι θεσμικοί να εμφανιστεί στις 17:00.  Υπήρξε ένα  διάστημα με σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε μετά τις 12:25 από τις 849,2 και τον  έφερε στις 14:03 στο ελάχιστο στις 843,43 μονάδες. Μετά τις 14:05 εμφανίστηκε αντίδραση και η υπεροχή της ζήτησης που πήρε τον ΓΔ από τις 844 μονάδες και με σταθερής κλίσης ανοδική δυναμική τον πέρασε στις 16:48 για λίγο σε θετικό πεδίο αλλά η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών τον οδήγησε στις 17:00 στις 850,98 μονάδες. Μετά και ως τις 17:20 επικράτησαν πιέσεις και αυτό έφερε κλείσιμο κάτω από το ανώτερο μέρας και 0,26της μονάδας χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Την άνοδο εντός αρνητικού πεδίου το τελευταίο ημίωρο ενίσχυσε η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου καθώς από τις 847,7 στις 16:36  κατέληξε στις 17:00 στις 850,98  μονάδες.

Ξεχώρισαν, για την άνοδο πάνω από +0,5%,  οι ΟΛΠ ΟΛΠ+2,83% ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΔΕΗ. ΔΕΗ+0,61% Ωστόσο επιβάρυναν τον  25άρη οι απώλειες πάνω από -1,00% των ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-1,74% ΒΙΟ ΑΔΜΗΕ ΤΕΝΕΡΓ ΦΡΛΚ και ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ-1,30% καθώς η φυγή από το ρίσκο αφορούσε 14 από τα  blue chip.

Υπήρξε χαλαρός συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές ξεκίνησαν από το αρνητικό  πεδίο  και συνέχισαν νευρικά  πλάγια και ορισμένα μετρίως ανοδικά.  Συντονισμένα επίσης, διαμόρφωσαν την πορεία  τους που τα κρατούσε σε αρνητικό πεδίο, με αναμενόμενη μια άνοδο στη Wall Street, που πήρε μέτριες διαστάσεις μετά την έναρξη, καθώς ξεκίνησαν νευρικά ανοδικά όσο λειτουργούσε η Αθήνα. Εδώ, το ανώτερο σημειώθηκε πριν τις δημοπρασίες και ενώ ήταν  κοντά στις 851 μονάδες του αφαίρεσαν λίγο περισσότερο από μία. Το κατώτερο ορίστηκε επίσης στο δεύτερο μέρος στις 14:03 και ήταν στις 843,4 μονάδες. Ο τζίρος οδηγήθηκε στα 152,174 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 99,867 εκατ.

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, δεν υπήρξαν πολλές εναλλαγές στη δυναμική με κίνηση σε αρνητικό πεδίο με μορφή V. Η αγορά έκλεισε με πτώση -0,03% ενώ εμφάνισε στη μέσο των συναλλαγών μεταβολή έως -0,72% αλλά γενικότερα είχε επιδόσεις ανάλογες των ευρωπαϊκών εκτός του Γαλλικού και του Ιταλικού. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 849,81 μονάδες, δηλαδή 6,38 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +3,00% με μηνιαία απόδοση στον Μάρτιο +7,25% με επίδοση για το έτος +5,05%, ο 25άρης κέρδισε +3,09%, στον Μάρτιο +8,09% και στο 2021 +5,71%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,88%, στον μήνα κερδίζει +4,38% και αποδίδει στο 2021 +5,73%. Πηγή >>> Του Κώστα Ιωαννίδη / kiοan@naftempοriki.gr

 

–_-   Έκτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, «ασανσέρ» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ. …: 

_________ Δεν έχουν φύγει ακόμα τα σύννεφα από τις αγορές. Μπορεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για αλλαγή της τάσης, αλλά:

 

 

α) η υγειονομική κρίση κρατάει και οι περιορισμοί στην οικονομία παραμένουν, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ακόμα δύο εβδομάδες διατήρηση των περιοριστικών μέτρων,

β) οι αγορές ψάχνουν λόγο να διορθώσουν από τα ιστορικά τους υψηλά και η αιτία, όπως φαίνεται, δεν είναι άλλη από την άνοδο των επιτοκίων.

Σα να μην υπάρχει επόμενη μέρα μετά την πανδημία, το αμερικανικό δεκαετές παίρνει πάλι την ανηφόρα στα επίπεδα του 1,61%, ενώ ανοδική είναι η τάση και στα ευρωπαϊκά, παρασύροντας ελαφρώς προς τα πάνω το αντίστοιχο ελληνικό δεκαετές που επανήλθε σε απόδοση πάνω από τη ζώνη του 0,80%.

Όμως, δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι μπορεί τα ξένα χρηματιστήρια να χτυπούν το ένα υψηλό μετά το άλλο (π.χ. πάνω από τις 32.000 μονάδες ο Dow Jones και πάνω από τις 14.000 ο Dax), αλλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών συζητούμε για… υψηλά 13 μηνών!

Παρ’ όλ’ αυτά η αποχώρηση της Reggeborgh από το μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει επαναφέρει το στοιχείο της ζωηράδας και του ενδιαφέροντος για την αγορά. Η αποτίμηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανεβαίνει στο 1 δισ. ευρώ επιστρέφοντας στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 13 χρόνια. Οι δε μετοχές, σχεδόν ένα χρόνο μετά το κραχ των 484 μονάδων, υπεραποδίδουν, ενώ η τάση παραμένει θετική, όσο το p/e της αγοράς, σύμφωνα με την HSBC, τείνει να καταστεί μονοψήφιο και η μερισματική απόδοση ξεπερνάει το 4,4%, όταν η απόδοση του 10ετούς κινείται κάτω από το 1%. Τα κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας ανήλθαν σε 3% και από την αρχή του χρόνου σε 5%.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορεί να μην έκανε το 7Χ7, αλλά έγραψε την έκτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα από την αρχή της χρονιάς.

Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 152,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 85,52 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,18 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο ορόσημο ήταν τα 7,8 εκατ. τεμάχια στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το οποίο πέρασε στην πλευρά της Μαριάννας Λάτση. Η Reggeborgh φέρεται αποφασισμένη να μειώσει αισθητά τη θέση της, πουλώντας τη συμμετοχή της σε ιδιαίτερα ευνοϊκές τιμές, υπερδιπλάσιες σε σχέση με τις τιμές κτήσης της προ τριετίας (σ.σ. κάτω από τα 5 ευρώ).

Πηγή >>> Στ. Κ. Χαρίτος mononews.gr / NewsRoom

 

–_-   Σταμάτησε το εξαήμερο ανοδικό σερί-Ρεκόρ ημερήσιου τζίρου το 2021. …:

_________ Με εβδομαδιαία κέρδη 3% ολοκλήρωσε τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ενώ στην κεφαλαιοποίηση προστέθηκαν 1,383 δισ. ευρώ.

 

 

Σήμερα το Χρηματιστήριο έδειξε σημάδια σταθεροποίησης, καθώς θα πρέπει να «χωνέψει» τα υψηλά 17 μηνών (10 Οκτωβρίου 2019), στα οποία έχει ανέβει.

Ο Γενικός Δείκτης έμεινε οριακά κάτω από τις 850 μονάδες, αλλά το αξιοσημείωτο είναι η «έκρηξη» της συναλλακτικής δραστηριότητας πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ. Αυτός ήταν και ο υψηλότερος τζίρος του 2021, με τη συνδρομή των προσυμφωνημένων πακέτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία εισέρχεται η Μαριάννα Λάτση.

«Η αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η θετική προοπτική των επόμενων δύο χρήσεων όπως αποτυπώθηκε από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2020 της Eurobank έδωσαν τον τόνο στην τάση και τις συναλλαγές της εβδομάδας που πέρασε» τονίζει ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, σήμερα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,03% στις 849,81 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 152,77 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,02% στις 2.045,11 μονάδες, ο Mid Cap χαμηλότερα κατά 0,03% στις 1.170,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «άλμα» 1,88% στις 542,43 μονάδες.

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, απώλειες κατέγραψαν: ΕΥΔΑΠ (-1,74%), VIOHALCO (-1,74%), ΑΔΜΗΕ (-1,70%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (-1,56%), FOURLIS (-1,49%), ΟΠΑΠ (-1,30%), COCA COLA (-0,97%), ΟΤΕ (-0,76%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,74%), ΛΑΜΔΑ (-0,42%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS (-0,37%), ΣΑΡΑΝΤΗΣ (-0,33%) και ΤΙΤΑΝ (-0,14%).

Στον αντίποδα, κέρδη σημείωσαν: ΟΛΠ (2,83%), ALPHA BANK (2,40%), ΕΘΝΙΚΗ (2,37%), EUROBANK (1,46%), JUMBO (-0,88%), ΔΕΗ (0,61%), ΕΧΑΕ (0,26%), MYTILINEOS (0,23%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,21%) και ΕΛΠΕ (0,17%).

Αμετάβλητες έκλεισαν οι εξής μετοχές: AEGEAN και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ.   ΝΤΟΚΑΣ/ Πηγή: Reporter.gr

 

 

Footer
2829729